ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Διάγνωση, Παρακολούθηση & Θεραπεία Ψυχικών Παθήσεων

Ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Γεώργιος Μυλωνάς παρέχει ψυχιατρική υποστήριξη & ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες σε ενήλικες, προσφέροντας τις υπηρεσίες του τόσο δια ζώσης, στο χώρο του στα Τρίκαλα, όσο και μέσω διαδικτύου.

 

- Οι συνεδρίες δύνανται να εκτελεστούν και στην αγγλική γλώσσα.

Γνωματεύσεις – Έκδοση Πιστοποιητικών

  • Ψυχιατρική γνωμάτευση για αναβολή στράτευσης.
  • Πιστοποιητικό ψυχικής υγείας για εργασία στο δημόσιο. 
  • Πιστοποιητικό ψυχικής υγείας για άδεια διπλώματος οδήγησης, έκδοση θέσεως εργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια (security), η ναυαγοσωστική, η εκπαίδευση κ.λπ.
  • Πιστοποιητικό αναπηρίας ή εισηγητικός φάκελος για ψυχική διαταραχή, απαραίτητο για ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Σημείωση: Δεν παρέχεται πιστοποιητικό για την κατοχή όπλων. 

Ψυχογηριατρική

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες για εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν υπόψη τη διαφορετική φυσιολογία και ψυχοπαθολογία των ηλικιωμένων ασθενών. Για το σκοπό αυτό, έχει αναπτυχθεί μια υποειδικότητα της ψυχιατρικής, η Ψυχογηριατρική

 

Η ψυχογηριατρική, κατανοώντας τις επιπτώσεις της γήρανσης στο ανθρώπινο σώμα και τον εγκέφαλο, καθώς και την ύπαρξη άλλων παθολογικών καταστάσεων, στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διάγνωση και θεραπεία, προσεγγίζοντας το άτομο ολιστικά. Δεδομένης της συχνής πολυφαρμακίας στους ηλικιωμένους, απαιτείται η χορήγηση ψυχοτρόπων φαρμάκων που δεν θα αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα υπόλοιπα φάρμακα που λαμβάνονται. 

 

Κυριότερες, αλλά όχι αποκλειστικές, νοσολογικές οντότητες που αντιμετωπίζει η ψυχογηριατρική είναι οι άνοιες και τα συμπεριφορικά τους προβλήματα (Alzheimer, αγγειακή άνοια, άνοια λόγω Πάρκινσον, άνοια λόγω σωματίων Lewy, μετωποκροταφική άνοια κ.τ.λ.). Παράλληλα, άλλες καταστάσεις που αντιμετωπίζονται είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές στους ηλικιωμένους, που απαιτούν προσαρμοσμένη φαρμακευτική αγωγή συγκριτικά με τους νεότερους. 

 

Τέλος, πρέπει να αναφερθούν οι ψυχωσικές καταστάσεις και τα οργανικά ψυχοσύνδρομα που εμφανίζονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. 

Ψυχοφαρμακολογία

Εκτός από την ψυχοθεραπεία, μια άλλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση ψυχολογικών δυσκολιών είναι η χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων. 

 

Στην Ψυχιατρική, υπάρχουν πέντε κύριες κατηγορίες φαρμάκων: 

 

  1. Αντικαταθλιπτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές, χωρίς να προκαλούν εξάρτηση. Η διάρκεια θεραπείας καθορίζεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
  2. Αντιψυχωσικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ψυχωσικών συμπτωμάτων και μανιακών συμπτωμάτων, και σε μικρές δόσεις για την κατάθλιψη.
  3. Σταθεροποιητές της διάθεσης, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως στη διπολική διαταραχή, αλλά και σε άλλες ψυχιατρικές παθήσεις.
  4. Βενζοδιαζεπίνες, των οποίων η χρήση επικεντρώνεται στο άγχος, την ανησυχία, την επιληψία και τη μυοχάλαση.
  5. Διεγερτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διαταραχή της Ελλειμματικής προσοχής και συγκέντρωσης (ΔΕΠΥ). 
     

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη, όπως αντιεπιληπτικά με δράση στην ψυχική σφαίρα, αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης (π.χ. Viagra για στυτική δυσλειτουργία), και β-blockers (π.χ. Inderal για καταστάσεις άγχους). 

Γνωστική - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται. Βασίζεται στην ιδέα ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές είναι αλληλένδετα και ότι οι αρνητικές σκέψεις και τα δυσλειτουργικά πρότυπα συμπεριφοράς μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογικά προβλήματα. 

 

Στη ΓΣΨ, ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συνεργάζονται για να αναγνωρίσουν τις αρνητικές σκέψεις και τα μοτίβα συμπεριφοράς που συμβάλλουν στα προβλήματα του θεραπευόμενου. Στη συνέχεια, εργάζονται μαζί για να τα αλλάξουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει: 

 

  1. Αναγνώριση αρνητικών σκέψεων: Ο θεραπευόμενος μαθαίνει να παρατηρεί και να αναγνωρίζει τις αρνητικές σκέψεις που εμφανίζονται σε διάφορες καταστάσεις.
  2. Αλλαγή σκέψεων: Ο θεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να αντικαταστήσει τις αρνητικές σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και θετικές.
  3. Αλλαγή συμπεριφορών: Ο θεραπευόμενος ενθαρρύνεται να αλλάξει συμπεριφορές που δεν είναι βοηθητικές και να υιοθετήσει νέες, πιο αποτελεσματικές. 
     

Με την πάροδο του χρόνου, οι αλλαγές στις σκέψεις και τις συμπεριφορές μπορούν να βοηθήσουν τον θεραπευόμενο να αισθάνεται καλύτερα και να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής. Η ΓΣΨ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη θεραπεία μιας σειράς ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και οι φοβίες. 

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο ιατρείο του Ψυχιάτρου – Ψυχοθεραπευτή Γεώργιου Μυλωνά, στα Τρίκαλα, ή κλείστε online τη συνεδρία σας, μέσω Viber, Skype, Messenger & DoctorAnytime.

Κλείστε ραντεβού